Hekwerk Maria Majorplein in Utrecht

Toelichting

Dit project laat zien hoe breed het vakgebied van werktuigbouwkunde is. Als mechanical engineer vormde ik de brug tussen de landschapsarchitecte en het productiebedrijf.

Naast het vertalen van het ontwerp naar productiewaardige 2D- en 3D-modellen, heb ik diverse sterkteberekeningen gedaan aan de banken, poorten en hekwerken. Vervolgens heb ik een pakket aan montagetekeningen opgeleverd.

Ontstaan van het project

Het ontwerp van 'Mintske Landschapsontwerp' vormde de basis van het project. De initiatiefnemers van het project zijn de vrijwilligers die de Pandhoftuin onderhouden. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een complete metamorfose van het Maria Majorplein, waar het hekwerk de eyecatcher van is.

Technische inhoud

Het visuele ontwerp vormde mijn startpunt om tot een technisch ontwerp te komen. Met maakbaarheid als vereiste, waarbij er zo min mogelijk concessies gedaan mogen worden aan het visuele aspect.

Montage

Naast het maken van productietekeningen, was het ook van belang om duidelijke tekeningen te maken voor de assemblage en de bouw ter plaatse.

Sterkteberekeningen

Tijdens het project heb ik meerdere FEM-analyses uitgevoerd; om een gevoel te krijgen voor stevigheid van de bank-samenstelling, en om de vaste hekdelen boven de banken te optimaliseren qua dikte en vorm.

Specialistisch kantwerk

Het zetten van de banken was een zeer nauwkeurige klus. Ik heb uitvoerig overlegd met de leverancier, met als resultaat een eindproduct dat exact overeen komt met het ontwerp op het scherm.

Details van de verankering

Op het plein waren al bestaande betonnen poeren aanwezig, welke de basis vormden voor het nieuwe hekwerk.  

Ik heb schetsplaten ontworpen, om voor te monteren aan de poeren. Vervolgens heeft men de korven hieraan opgehangen.

VORIGE PROJECT

Hekwerk Maria Majorplein in Utrecht

VOLGENDE PROJECT

Transportbaan voor mozzarellaworsten